Subscriu-te

RSS Feed (xml)

Powered By

Powered by Blogger

dilluns, 18 de gener del 2010

Els terratremols

Malauradament l'actualitat ens du a comentar catàstrofes tant greus com el recent terratremol d'Haití.
N'hi ha molts recursos per a treballar a l'aula des d'animacions:

Terremoto
Anatomia d'un terratremol (el Mundo)
Como se producen los terremotos
Terremotos y maremotos (El País)
IRIS

Vídeos o fotografies:
Imagenes del terremoto en Haití
Por què ocurren los seismos
Canal IRISEnO
Terremotos
Fotos des de l'aire
Imatges d'Haití
Notícies de premsa, només cal anar a qualsevol periòdic o altres serveis d'informació:
El País
El Mundo
Público
Levante
Mediterraneo
Sens dubte, una bona font d'informació sobre els terratrèmols a l'estat espanyol l'ofereix l'Institut Geogràfic Nacional del Ministeri de Foment, concretament el la seua pàgina sobre la informació sísmica, ens informa dels terratrèmols que han hagut en els darrers 10 dies a la Península Ibèrica i a les Illes Canàries de magnitud igual o superior a 1,5; en el cas de terratrèmols de magnitud inferior, el Catàleg i butlletí sísmic ens ofereix la informació.
Segons el color del cercle es determina la intensitat.
També informa del darrer terratrèmol, un llistat en eixos 10 dies, amb la data, hora, latitud i longitud, profunditat (si ha estat a la mar) i un mapa informatiu.
Per fí també dóna informació del terratrèmols d'arreu del món.
Així podem veure que a les comarques de Castelló hem tingut un terratrèmols el passat dia 16 a les 21:47h amb l'epicentre a Barraques de magnitud 1,9. Així mateix tinguérem el passat dia 11, a les 4:49h entre La Pobla de Tornesa i Borriol de 1,8 de magnitud.
Així mateix n'hi ha un llistat amb els terratrèmols més importants tant a l'estat espanyols, com a la resta del món.
Segons aquest llistat figura, com el més important el del "Cap de Sant Vicent" amb una magnitud de 8,5 i una intensitat de X, que causà 15.000 morts el 1 de novembre 1755, produint un tsunami de gairebé 15 m d'altura i que afectà a Europa occidental i al nord d'Àfrica. El 28 de febrer del 1969 es repetiria un de nou al mateix lloc de 7,3 de magnitud i VII d'intensitat, amb 19 morts, 18 cases inhabitables en Huelva i en Illa Cristina 4 cases caigudes.
Una informació semblant ens l'ofereix el Centre Sismològic Euro-Mediterrani.
També des del Servei geològic dels EEUU (USGS) podem trobar informacions escrites i gràfiques sobre els terratrèmols, en el cas de l'enllaç, el d'Haití.
Ara fa dos anys vaig donar compte d'un simulador que em dóna molts bons resultats a l'aula, es deia TERREMOTOS i a l'enllaç podeu trobar més informació.
Finalment, que no vol dir això que s'han esgotat els recursos, ja que aquests són molts podeu enllaçar a altres dos posts del bloc:
Moviments sísmics a Itàlia
Es publica el mapa topogràfic més complert

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...